Strict Standards: Only variables should be assigned by reference in /home/varosit/public_html/bekasikert.hu/templates/ot_corporatetree/lib/layout/tpl.function.php on line 56

Strict Standards: Only variables should be assigned by reference in /home/varosit/public_html/bekasikert.hu/templates/ot_corporatetree/lib/layout/tpl.function.php on line 172
Békási Kert - 2013.10.07. Közösségi kert Békásmegyeren (ÓBUDA 2013/19.szám)

Strict Standards: Only variables should be assigned by reference in /home/varosit/public_html/bekasikert.hu/templates/ot_corporatetree/index.php on line 136

Strict Standards: Declaration of JParameter::loadSetupFile() should be compatible with JRegistry::loadSetupFile() in /home/varosit/public_html/bekasikert.hu/libraries/joomla/html/parameter.php on line 0

2013.10.07. Közösségi kert Békásmegyeren (ÓBUDA 2013/19.szám)

Közösségi kert Békásmegyeren

Átadták rendeltetésének szeptember 18-án Óbuda- Békásmegyer első városi kertjét. A Juhász Gyula utca és a Királyok útja találkozásánál kialakított területen 26 család gondozhatja veteményesét, és jutott egy külön ágyás a Zipernowsky Károly Általános Iskola diákjainak is.

A kert alapterülete 1005 négyzetméter. Minden család 7 négyzetméteres területet kapott saját használatra. A fennmaradó rész az úgynevezett közösségi tér, amelyet közösen gondoznak a kertészek. A fővárosban ez a harmadik közösségi kert, az előzo kettőt Kispesten alakították ki. Viszont csak ennek van saját fúrt kútja, ami az egyre melegebb nyarakon rendkívül jó szolgálatot tesz majd.
A Békási kert nevet viselő hely megvalósulásához nagy segítséget nyújtott Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata. Az átadáson Bús Balázs polgármester tanulságosnak nevezte a létrehozás folyamatát. Többek közt nyomon követhető ezen keresztül, hogyan lehet közösséget építeni lakótelepi környezetben. Hiszen a most már közösséget alkotó családok korábban nem, vagy csak alig ismerték egymást annak ellenére, hogy mindannyian a környező panelházak valamelyikében laknak. Mint mondta, nem a parcellákban szépen termő biozöldség a legfontosabb, hanem az a közösség, amely néhány hónap alatt összekovácsolódott. Ezért támogatja az önkormányzat további kertek alakítását csakúgy, mint játszóterek és fitneszparkok létesítését.
A kertészek nevében Németh Szilvia, a 13. ágyás gazdája az önkormányzaton kívül köszönetet mondott a Corvinus Egyetem Kert- és Szabadtáj- építészeti Tanszéke diákjainak is, akik megtervezték a kert arculatát - mindenki örömére. S bár az időjárás miatt az első ültető napot csak július 27-én tarthatták, a zöldségek és a fűszernövények már óriási méretűre nőttek. A cukkínik például az elmúlt néhány hét alatt akkorára, hogy még az igazi gazdáknak is javára válnának, nemhogy az ilyen amatőr kertészkedőknek.
- Örülünk egymás sikereinek, sőt már tanácsokat is adunk egymásnak - fogalmazott Németh Szilvia.
A kertészek az első termésekből egy kosárnyit átnyújtottak a polgármesternek, aki két cserép levendulával járult hozzá a közösségi kert szépségéhez.
A közösségi kertek magyarországi atyja, a Városi Kertek Egyesület elnöke, Rosta Gábor a megvalósulás részleteiről beszámolva elmondta, hogy bár a júniusi árvíz miatt 50 termő nap kiesett a növények életéből, a természet behozta ezt a lemaradást. Ennek köszönhető, hogy most ilyen szépen virulnak a zöldségek. A közös erőfeszítések eredményeként igazi közösségnek nevezhető az itt nap, mint nap munkálkodó csapat.
- Ám az igazi munka csak ezután jön - hívta fel a figyelmet -, amikor évről évre folyamatosan művelni is kell a kertet.
D.Zs.

Forrás: Óbuda Újság_2013/19. szám

Utolsó módosítás dátuma: szerda, 16 október 2013 16:35
Értékeld ezt a cikket
(0 szavazat)